Lärorik studiecirkel om digitala verktyg för social förändring

Konstellationens årsmöte 2024 bestämde att vi skulle genomföra en studiecirkel under året, på temat digitala verktyg för social förändring. Tanken var att kunna ge fler verktyg, lära oss gemensamt och dela kunskap med varandra om hur vi som engagerade i sociala och progressiva rörelser kan använda Internet på olika sätt. På hösten 2024 genomfördes studiecirkeln under ledning av styrelseledamöterna Jonathan och Tina. Det är Tina som skrivit det här blogginlägget, med inspel från Jonathan.

Studiecirkeln genomfördes i form av fyra onlineträffar med som mest åtta deltagare i olika åldrar, med olika förkunskaper och från olika delar av Sverige. Varje träff inleddes med en kort föreläsning för att lära oss tillsammans och inspirera samtal.

Den första föreläsningen hölls av Jonathan och introducerade frågan om vad ”vi” vill göra på Internet.

En fråga som engagerade mycket var den om huruvida det är meningsfullt eller rentav nödvändigt att ta onlinediskussioner med meningsmotståndare från exempelvis den politiska högern. Några upplevde att sådana diskussioner sällan leder någonvart när de hålls i digitala offentliga rum. En annan åsikt var att de kunde vara viktiga kanske mindre för att övertyga själva samtalspartnern och mer för att det är bra för andra att se. Ytterligare en person hade positiva erfarenheter av att plocka upp samtal ur exempelvis offentliga diskussionsgrupper på Facebook och istället ta dem vidare i digitalt enrum där man kan mötas mer som två personer.

En annan fråga var ifall vi överskattar behovet av och meningen med diskussion, eller om vi borde fokusera mer på agitation.

Den andra föreläsningen hölls av Katarina Stensson och handlade om hot mot och skydd för personlig integritet i Sverige. Bland annat berättade Katarina om olika lagar som ger staten befogenheter att övervaka, exempelvis FRA-lagen, respektive som finns för att skydda den personliga integriteten, exempelvis svenska grundlagens paragraf 6. Vi fick också lära oss mer om kommersiellt motiverade intrång på integriteten och hur de kan samverka med statliga.

Den tredje föreläsningen hölls av Andreas Lind/Darkst4r och blev avstampet till en fördjupad diskussion om hur kommersiella krafter hör ihop med lagen. Exempel på detta kan vara hur integritetskränkande lagförslag kan drivas på av lobbyism med kommersiella intressen, och hur påslagna platstjänster kan användas av polisen.

Vid det fjärde tillfället berättade Konstellationen-medlemmen Omi om sina erfarenheter av att förändra sin Internetanvändning, med utgångspunkt i bland annat det här blogginlägget. På den här träffen talade vi mer praktiskt om hur vi själva som personer vill använda Internet framöver. Bland annat var vi flera som upplevde att vi har svårt att få information om speciella evenemang om vi inte är på stora, kommersiella digitala plattformar, och så pratade vi om hur vi kan bidra till att den information vi söker finns även på andra plattformar.

Flera av deltagarna uttryckte att de lärt sig nya saker och att de uppskattat att ha tillfällen att möta likasinnade och prata om ämnena. Det var viktigt för oss att ha fått möta andra intresserade och prata på djupet om frågorna. Samtidigt var vi flera som såg behov av att föra samtalet också till rum där många kanske nyligen börjat fundera över integritet online och olika sätt att använda Internet. Därför har vi i Konstellationens styrelse tagit diskussionen vidare till om vi ska göra en komprimerad version av studiecirkeln att ta med sig till exempelvis bredare politiska forum.