Pressmeddelande - Kryptohunden misslyckades sniffa rätt på krypterat meddelande

På lördagen 8 juni, dagen innan EU-valet, höll Kamratdataföreningen Konstellationen en picknick-manifestation mot massövervakningsförslaget Chat Control som EU-kommissionären Ylva Johansson tagit fram. Det var en ovanlig manifestation med kryptohundar, quiz, allsång och t-shirt-tryck. Det varvades även med tal som handlade om transpersoners utsatthet, övervakning av politiker och vikten av att bli fler som engagerar sig i de här frågorna.

Ordförande för Kamratdataföreningen Samuel Skånberg hälsade välkomna och gav en bakgrund till Chat Control och berättade hur partierna ställt sig).

- Bland riksdagspartierna så är det V, C och MP som tydligt tagit ställning mot massövervakningsförslaget Chat Control både i Sverige och i EU. M, KD, L och SD är däremot otydliga och ger olika svar beroende på om man frågar en EU-parlamentariker, riksdagsledamot eller minister. Sorgligt nog stödjer S massövervakningsförslaget både i Sverige och i EU, säger Samuel Skånberg.

Bild: Samuel Skånberg
Bild: Samuel Skånberg. Foto: Zee Vieira. Licens: CC-BY-4.0

Signe Krantz som är ordförande för Transammans talade på manifestationen. Transammans är förbundet för transpersoner och närstående och är rikstäckande med lokalföreningar över hela Sverige.

- Massövervakning och annan statlig kontroll slår alltid hårdast mot de som redan är utsatta. Vi vill inte ha sådana verktyg redan på plats om fascister tar kontroll över EU. Hat och hot mot transpersoner ökar. De som idag är normbrytande kan imorgon ses som samhällshot, säger Signe Krantz, ordförande för Transammans.

Bild: Signe Krantz
Bild: Signe Krantz. Foto: Zee Vieira. Licens: CC-BY-4.0

Aleksandra Pogorzelska talade också på manifestationen. Hon är reporter för Dagens ETC och har bland annat intervjuat åklagaren Ewa Wrzosek vars telefon hackats med spionprogramvaran Pegasus efter det att Lag och rättvisa kom till makten i Polen och tog över rättsväsendet. Hon har också intervjuat Max Schrems som stämde Facebook och vann. Aleksandra lyfte vikten av att fler personer får upp ögonen om frågor kring övervakning och integritet eftersom det är väldigt få personer som fokuserar på dessa viktiga frågor.

Bild: Aleksandra Pogorzelska
Bild: Aleksandra Pogorzelska. Foto: Zee Vieira. Licens: CC-BY-4.0

Katarina Stensson från tankesmedjan Integritetsbyrån talade också på manifestationen. Hon berättade om Integritetsbyrån och lyfte vikten av att fler engagerade sig i frågor kring personligt integritet och övervakning.

Bild: Katarina Stensson
Bild: Katarina Stensson. Foto: Zee Vieira. Licens: CC-BY-4.0

Men tal var bara en del av picknick-manifestationen.

- Vi ville uppmärksamma övervakning på ett nytt sätt. Teatern med kryptohunden Leia var kanske dagens succé. En fluffig och söt hund som förgäves försökte sniffa fram rätt krypterat meddelande. För det går inte. Hundar kan sniffa efter knark i post. Men varken hundar eller maskiner kan sniffa krypterade meddelanden. Antingen är de krypterade eller så är de avkrypterade. Det finns inget mellanting säger Samuel Skånberg som är ordförande för Kamratdataföreningen Konstellationen.

Hänvisningen till att sniffa krypterade meddelanden handlar om att Ylva Johansson vid upprepade tillfällen har liknat sitt lagförslag med knarkhundar som kan sniffa på paket i tullen och hitta knark. Och hon menar att man kan göra samma sak med krypterade meddelanden, något som inte är teknisk möjligt, vilket blev väldigt tydligt i SvD:s poddavsnitt Massövervakning eller trygghetsåtgärd. IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka var med i podden och debatterade med Ylva Johansson. Han har sedan skrivit ett blogginlägg om det.

Bild: Hunden Leia som sniffar på krypterade medddelanden
Bild: Hunden Leia som sniffar på krypterade medddelanden. Foto: Zee Vieira. Licens: CC-BY-4.0

Bild: Hunden Leia ler mot kameran
Bild: Hunden Leia ler mot kameran. Foto: Samuel Skånberg. Licens: CC-BY-4.0

Video: Hunden Leia som sniffar på krypterade medddelanden. Föga förvånande kunde hon inte sniffa vad det vad för innehåll eftersom det är tekniskt omöjligt. Video: Zee Vieira. Licens: CC-BY-4.0

Det var också quiz om övervakning och t-shirt-tryck.

Bild: T-shirt-verkstad med Tina och Nantale
Bild: T-shirt-verkstad med Tina och Nantale. Foto: Samuel Skånberg. Licens: CC-BY-4.0

Bild: T-shirt-verkstad
Bild: T-shirt-verkstad. Foto: Samuel Skånberg. Licens: CC-BY-4.0

Eftersom det var en härlig sommardag så passade vi på att sjunga “Idas sommarvisa” men i ny tappning:

Idas datavisa

Din data kommer bli skannad,
ifall inte nån sätter stopp.
Ylva vill avlyssna alla,
till det sätter hon allt sitt hopp
Men vi vill att vanliga människor
som ej är misstänkta för brott
ska kunna få chatta i lugn och ro
och inte va rädda för nåt.

Vi trodde att kryptokrigen
endast var ett minne blott
Att chatta och fördriva tiden,
det var väl ändå bara gott?
Men oskuld till motsats bevisad,
det gällde visst inte nåt mer
“Varför vill du ej allt visa
Tror du att du är nåt förmer?”

Men vi läste faktiskt en FN-rapport:
Kryptering är viktigt för att
skydda MR online och stat
bör ej bli skannings-besatt.
Med bakdörrar och svag kryptering
kan stater se all din trafik
Men det kan även en hacker som
inte styrs av etik

Bild: Picknickdeltagare
Bild: Picknickdeltagare. Foto: Samuel Skånberg. Licens: CC-BY-4.0

Kontakt

Hör av er till Samuel Skånberg på samuel@bitar.se eller 0738 38 57 53.