Nya webbforumet Aggregatet lanserat

Kamratdataföreningen Konstellationen har lanserat ännu en tjänst för att stärka vänstern och andra progressiva rörelser på nätet, nämligen webbforumet Aggregatet.

Aggregatet är ett slags webbforum och länkaggregator. Det är baserat på programvaran Lemmy som kan beskrivas som en klon av Reddit baserad på öppen källkod och federerad.

- Det har fattats en plats på nätet där vänstern och andra progressiva rörelser kan diskutera fritt utan att styras av Big Tech-företagens algoritmer. Hur många gånger senaste åren har du eller någon du känner fått ditt konto pausat för att du skrivit något Facebook inte gillar? Man ska inte behöva göra omskrivningar och visa bilder på vattenmeloner bara för att man vill uttrycka stöd för det palestinska folket som nu blir utsatta för ett folkmord i Gaza, säger Samuel Skånberg, ordförande för Kamratdataföreningen Konstellationen.

Aggregatet öppnades i slutet av mars för allmänheten.

Vad gör Aggregatet speciellt?

Webbforum har funnits länge så vad gör då Aggregatet speciell?

 • Drivs av en demokratisk förening så det finns möjlighet att vara med och besluta om frågor kopplat till utvecklingen och driften
 • Drivs av en socialistisk, feministisk och antirasistisk föreningreglerna kommer inte tillåta rasism, sexism, transfobi eller högerextremism
 • Ger mer makt till användarna. Eftersom Aggregatet är byggd på öppen mjukvara och är en del av det så kallade Fediversum så blir användarna mindre fastlåsta i plattformen.

Bild: Aggregatet skärmump

Vad kan man diskutera?

Man kan diskutera om allt mellan himmel och jord! Det finns en rad subforum (kallade “gemenskaper”) uppsatta redan:

 • Vänstermedia - Här postas nyheter från vänstermedia och diskuteras
 • Socialism - Diskussion om socialism
 • Feminism - Diskussion om feminism
 • Kulturtipset - Tips, recensioner, kanske även sågningar (ju saftigare desto bättre). Allt från grottmålningar till VR-installationer, allt från marginalanteckningar i manuskriptet till nobelprisvinnare.
 • Kvarterskrogen - Fritt snack, off topic.
 • Odling - Diskussion om odling helt enkelt
 • Integritet, övervakning och säkerhet - Här pratar vi om frågor som integeritet, övervakning och IT-säkerhet
 • Hacka, koda, skapa - Här delar vi med oss om programmeringsprojekt, kreativa projekt och diskussion om det

Det finns ännu fler gemenskaper skapade. Och om man känner att man vill diskutera något annat och det inte passar in i de redan befintliga så är det bara att skapa fler.

Kamratdataföreningen Konstellationen är en socialistisk, feministisk och antirasistisk förening vilket präglar diskussionen. Ämnena man pratar om behöver inte handla om det. Men diskussionerna ska inte aktivt gå emot föreningens värdegrund.

Vänstern behöver bli mindre beroende av Big Tech

Aggregatet är ett projekt i raden av de projekt som Kamratdataföreningen Konstellationen driver. Vi driver redan:

 • Mastodon-instansen Spejset. För de som tröttnat på hatet på Twitter/X. Läs mer hos Flamman.
 • Mediakollen. För de som vill kunna läsa vänsternyheter, fackliga nyheter och klimatnyheter på ett och samma ställe. Läs mer hos Flamman, Rött och hos Rörelsen.
 • Wiki. Vi driver också en wiki med guider för att få folk att komma igång med öppna, fria och säkra system.

Vi har också anordnat workshops just för att belysa problemen med vänsterns beroende av Big Tech-företag som Facebook, Twitter/X, Google och Amazon.

Vi vill visa på hur man kan göra för att skapa oberoende infrastruktur. En del i det är att vi som förening tillhandahåller öppna och fria system, en annan del är att vi folkbildar om det så att man själv kan ta tag i saken.

Kontakt: Ordförande, Samuel Skånberg, samuel@bitar.se, 0738 38 57 53

Tycker du det här låter roligt? Börja med att skapa ett konto på Aggregatet och om du vill stödja föreningen kan du bli medlem eller ge en gåva.