Mediakollen tar emot tips på tidningar, bloggar, poddar och vill tipsa om medlemsskap

Igår släppte Kamratdataföreningen Konstellationen Mediakollen. Releasen blev en succé! Vi fick många besökare på sidan och väldigt många glada hejarop, kommentarer, tips på flöden och förslag på förbättringar i sociala medier. Det ska bli väldigt spännande att se hur det här utvecklas!

Mediakollen är ett projekt som var med i föreningens verksamhetsplan och som vuxit fram som en idé under en tid innan dess. Vad är då Mediakollen rent konkret? Jo, på ett övergripande plan är det en nyhetssajt för att upptäcka tidningar, bloggar, poddar och event.

Vi har över 100 olika källor (tidningar, poddar, bloggar, osv) som vi hämtar innehåll från. Tillgång finns till alla länkar till våra källor på hemsidan och adress till källorna. Vi har också en ideell redaktion som manuellt väljer ut de inlägg de tycker är mest intressanta och så visas de senaste utalda inläggen på förstasidan.

Allt detta är möjligt för att hämtningen av nyheterna sker automatiskt med hjälp av det fantastiska protokollet RSS. Rent tekniskt fungerar det så att majoriteten av hemsidorna på internet har ett så kallas RSS-flöde som man kan prenumerera på. Du använder antagligen RSS idag utan att tänka på det. Om du använder en poddspelare så prenumererar du på poddar via RSS. Vill du läsa en enkel intro på svenska så har en av våra medlemmar skrivit en enkel guide på vår wiki.

Om man är lite tekniknördig och vill veta mer detaljer om hur Mediakollen fungerar kan man kolla git-repot. (Kortversion är att vi använder python, django och tailwind css). Är man sugen på att koda kan man kontakta oss.

Varför skapades Mediakollen?

Vi startade Mediakollen av en del olika anledningar:

  • För att flera av oss hade prenumerationer på vänstertidningar som vi aldrig hann läsa och därmed missade en massa intressanta nyheter
  • För att det ska vara lättare för den som är intresserad av nyhetsurval som är annorlunda än borgerligt dominerad media
  • För att vänster/rödgröna/progressiva personer ska få upp ögonen vilken skatt av tidningar, poddar och bloggar det finns
  • För att få fler personer att teckna prenumerationer på tidningar som verkligen behöver allt stöd de kan få i och med att mediestödet nedmonteras vilket kommer drabba vänstermedia mer

Vi vill ha fler tips!

Vi har redan mer än 100 flöden för tidningar, bloggar, poddar och kalendrar. Men vi vill har fler! Gärna fler feministiska och antirasistiska bloggar och poddar och gärna fler tips på bloggar och poddar av kvinnor och rasifierade.

Kontakta oss gärna med fler tips!

Du kan bli medlem

Om du tycker att Mediakollen är najs och vill stötta så kan du bli medlem i Kamratdataföreningen Konstellationen. Medlemsskapet kostar 100 kr per år.

Vill du vara med i redaktionen?

Om du är medlem (eller när du blivit medlem) och vill vara med i den ideella redaktionen som väljer ut vilka nyheter som ska visas på förstasidan på Mediakollen så kontakta oss. Det är styrelsen som utser redaktionens medlemmar.

Vi lyssnar på era synpunkter

Vi tar gärna emot synpunkter på vad ni som läsare tycker om Mediakollen. Vi kommer fixa buggfixar och mindre grejer allt eftersom. Och vi har redan identifierat en del saker vi vill utveckla. Men när vi sen kört ett tag så kommer vi nog att ta ett steg tillbaka och göra en utvärdering. Och då är det väldigt bra med synpunkter från er läsare!