Lyckat hackathon med kodning och folkbildning

Förra helgen hade vi häng med Konstellationen som blev en riktig succé!

Det var både ett klassiskt hackathon med kodning och några mål med vad vi ville åstadkomma. Men samtidigt som några kamrater kodade på vårt mediaprojekt (det som kallas “vänsteromni” i verksamhetsplanen) och ett webbläsarspel så jobbade andra kamrater med folkbildningsbiten, nämligen att skriva guider till vår wiki.

Eventet var både fysiskt och digitalt och sträckte sig över lördagen och söndagen.

Glada kamrater på plats
Bild: Glada kamrater på plats.

Vi hade deltagare från Stockholm, Jodrbro, Norrtälje, Sundsvall, Resele och Japan. Totalt var vi sju på plats fysiskt och fyra som deltog digitalt.

Vi hade gemensam start med ett digifysiskt videomöte på lördagen och en avstämningen på lördagkvällen. Sedan hade vi en avstämning på söndag morgon efter frukost på samma sätt och gemensam avslutning på söndag eftermiddag.

För att hålla kontakten under hackathonet så använde vi oss av videomötesverktyget Jitsi (vi använde den här instansen) och chattsystemet Element/Matrix där vi satt upp några olika rum (påminner en del om Slack eller Discord).

Mediaprojektet “vänsteromni”

Det projekt som flest var mest involverade i var mediaprojektet “vänsteromni” som står med i föreningens verksamhetsplan. Det blev både diskussion om namn, design, features, buggar och mycket annat. Innan helgen fanns ett enkelt system uppsatt. Efter helgen så var mycket nytt på plats. Och utvecklingen fortsatte under veckan. (Och fortsätter ännu). Vi hoppas kunna göra en offentlig release inom kort! Så stay tuned :)

Webbläsarspel mot Chat Control

Massövervakningsförslaget Chat Control är något som vi tidigare anordnat demonstration mot, anordnat webbinarium kring och skrivit debattartikel om.

Vi hade två kamrater som under helgen hoppade på bollen att göra ett webbläsarspel för att på ett roligt sätt uppmärksamma problematiken kring Chat Control.

Guider till vår wiki

Folkbildningsgruppen jobbade flitigt med att skriva guider! Alla är inte helt färdiga men flera är upplagda nu. Dessa guider finns nu att läsa på vår wiki:

Häng, mat, spel

De som var på plats i kollektivhuset Fristad i Spånga fick lunch och fika och övernattningslägenheten kom till användning.

Ris och gryta
Bild: Ris och gryta.

Glad kock
Bild: Glad kock.

Vi fick också tid att spela lite brädspel på kvällen när själva “arbetsdelen” för lördagen var avklarad.

Glatt gäng som spelar Ticket to ride
Bild: Glatt gäng som spelar Ticket to ride.

Vad händer nu?

Det var väldigt roligt att anordna en hackathon- och folkbildningshelg och hänga med några goa kamrater i Kamratdataföreningen Konstellationen. Vi testade en massa olika grejer under helgen för att se vad som funkade bäst: olika kodningsprojekt, möjlighet att skriva guider för folkbildningen, delta både digitalt och fysiskt och så testade vi att köra två dagar.

Det ska bli roligt att se hur nästa event ser ut. Kör vi favorit i repris? Bara fysiskt eller bara digitalt? Fokuserar vi bara på kodning? Eller satsar vi bara på folkbildning eller något annat? Mycket beror på vad deltagarna under hackathonet tyckte.

Men säkert är i alla fall att det här var väldigt roligt att anordna!