Demon­stration 19 september - Stoppa Chat Control

Den 19 september kl 18:00 på Mynttorget i Stockholm anordnar Kamratdataföreningen Konstellationen en demonstration mot massövervakningsförslaget Chat Control 2.0. Det är en uppföljning till demonstrationen i maj.

Nu i höst kommer frågan om Chat Control att beslutas:

Det är nu Sverige måste ta ställning och säga nej till Chat Control.

Förslaget till den nya EU-förordningen som kallas Chat Control 2.0 är ett mass­övervaknings­förslag som har lagts fram av EU-kommissionär Ylva Johansson. Det officiella syfte är att motverka spridning av barn­övergrepps­material. Men i praktiken skapar förslaget en mass­övervaknings­apparat som kan missbrukas när den väl är på plats.

Chat Control 2.0 förutsätter att nästan all digital kommunikation övervakas för att kunna skannas efter olagligt material. Efterom det inte går att på förhand veta vilket material som är olagligt så kommer nästan all digital kommunikation att beöva övervakas. Total­sträcks­krypterade chattappar (till exempel Signal och Whatsapp) tvingas att antingen installera bakdörrar eller lämna EU.

Talare på demonstrationen:

  • Ilona Szatmári Waldau, ledamot i EU-nämnden för Vänsterpartiet
  • Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet
  • Caroline von Seth, förbundsordförande för CUF
  • Erik Berg, förbundsordförande för LUF
  • Ung Vänster Storstockholm
  • Mattias Irving, styrelseledamot för föreningen Hjärta
  • Peter Hellman, advokat, tankesmedjan Integritetsbyrån
  • Samuel Skånberg, ordförande för Kamratdataföreningen Konstellationen

Talarlistan uppdateras kontinuerligt. Vill din organisation tala? Maila samuel@bitar.se.

Läs mer om varför Chat Control är en farlig lag:

Demonstrationen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Tid: 19 september kl 18:00

Plats: Mynttorget i Stockholm

Det finns även ett facebook-event man kan anmäla sig till.

Har du frågor om demonstrationen? Maila då till samuel@bitar.se.

Affischer

Du kan också hjälpa oss att sprida kännedom om evenemanget med dessa affischer. Vid utskrift på vanlig skrivare rekommenderas den förenklade affischen för att spara på bläck eller toner och undvika problem med marginaler.

Sidans grafik är baserad på en illustration av OpenClipart-Vectors.