En månad av kamratlig data

Den 18 februari bildades Kamratdataföreningen Konstellationen. Nu har det gått en månad. Vad har då hänt?

Årsmötet

På årsmötet valdes en styrelse och namnet Kamratdataföreningen Konstellationen slogs fast. Stadgarna klubbades.

Styrelsen har kommit igång

Efter årsmötet hade styrelsen direkt sitt konstituerande styrelsemöte där vi valde kassör (Johan), sekreterare (Wilja) och firmatecknare (Johan och Samuel). Efter det har styrelsen haft ytterligare ett styrelsemöte. Vi har också satt upp ett privat Matrix-chattrum, beslutat hur vi fattar beslut per capsulam (beslut skriftligt mellan möten) och en del annat. Vi har även bildat en ekonomigrupp som undersöker hur vi ska lägga upp ekonomi och bokföring.

Krönika i ETC Nyhetsmagasin om Spejset och Konstellationen

Rasmus Fleischer skriver om Mastodon i en krönika i ETC Nyhetsmagasin med titeln Låt mig tipsa om vänsterns server. Där lyfter han föreningens mastodoninstans Spejset och nämner föreningen (som då just hade bildats):

Som ny användare är det inte jätteviktigt vilken server man väljer. Men jag vill tipsa om en som kallar sig Spejset (social.spejset.org) och riktar sig till vänsterfolk. Driften är tänkt att skötas av en förening där medlemmarna delar på den blygsamma kostnaden och där reglerna beslutas demokratiskt.

Utöver att driva en Mastodonserver tittar Spejset även på andra öppna verktyg så att vi med tiden kanske även hitta en ersättare för Facebooks evenemangsfunktion när vi bjuder in till föredrag, fest eller demonstration.

Väldigt kul och peppigt!

Hemsida är releasad

Styrelsen utvecklade också en hemsida för föreningen så att vi kunde ha en närvaro online också och information om hur man kan bli medlem. Eftersom vi ännu inte har något bankkonto (tar ett tag att fixa) och inte ville vänta med det tills folk kunde bli medlemmar, så använde vi ett personligt swish-nummer för att bli medlem.

Skärmdump av VS Code
Bild: Skärmdump av VS Code

Mastodon och Matrix

Vi fixade ett mastodonkonto på Spejset. Vi skapade också det öppna Matrix-rummet Konstellationen för medlemmar och sympatisörer.

Debattartikel på 8 mars om massövervakning som ett hot mot kvinnor

Samuel, Johan och Wilja från styrelsen skrev en debattartikel på internationella kvinnodagen 8 mars där vi lyfte massövervakningen och hur det är ett hot speciellt mot kvinnor:

I veckan kunde vi läsa om hur Facebook och Google lämnar över användardata till polisen i USA för att hjälpa dem att lagföra de som vill göra abort. Det är inte längre säkert att ­diskutera frågor om reproduktiva rättigheter med nära och kära i flera sociala medier. Inte heller är det säkert att googla på vart närmaste abortklinik ligger. Många appar loggar platsdata och kan begäras ut för att bygga fall mot någon som misstänkts ha besökt en abortklinik.

För de som bor i en delstat där abort är förbjudet och inte har möjlighet att åka till en delstat där det är lagligt finns möjligheten att beställa mediciner online och få hemskickat. Men även hemsidor som säljer abortpiller delar med sig av data till Google genom användade av Google analytics.

Vi passade också på att uppmärksamma om EU-förslaget “Chat Control 2.0” som skulle innebära en ännu större massövervakningsapparat i EU.

VPS:er från ETC

ETC har byggt en serverhall i solparken i Katrineholm. Vi får använda några VPS:er gratis. Vi har även bildat en admingrupp som arbetsgrupp som kommer ansvara för drift av föreningens tjänster.

Mastodoninstansflytt påbörjad

Samuel hade redan startad mastodoninstansen Spejset men den ligger fortfarande på hans privata VPS. Den ska flyttas över till en av VPS:erna hos ETC.

Spejset-loggan
Bild: Spejset-loggan

Organisationsnummer och bank

Så snart föreningen var bildad och styrelsen haft sitt konstituerande styrelsemöte och valt firmatecknare så skickade vi in en ansökan om organisationsnummer för ideell förening hos Skatteverket. Det är först när vi har ett organisationsnummer som vi kan starta ett bankkonto. Handläggningstiden för organisationsnummer är 4-8 veckor.

Medlemsinventering och verksamhetsplan

Sen föreningen bildades för en månad sen har vi blivit mer än 70 medlemmar! Och det är först när hemsidan releasades 5 mars som man kunde bli medlem så det innebär att på mindre än två veckor så blev vi 70 medlemmar. Det är tydligt att det finns ett stort intresse och stöd för föreningen. Det går alldeles utmärkt att “bara” vara betalande medlem och stödja föreningens arbete.

Raket som åker mot stjärnorna
Bild: Raket som åker mot stjärnorna

Eftersom föreningen är nybildad så fanns det ingen verksamhetsplan och budget framlagd på årsmötet utan årsmötet gav styrelsen mandat att ta fram det. Vi vill gärna engagera så många som möjligt av de medlemmar som har tid och lust att verka för föreningens ändamål. Därför skickade vi ut ett formulär tidigare till alla medlemmar för att höra om hur de vill engagera sig och vad de tycker föreningen ska satsa på för verksamhet.

Utifrån synpunkterna från formuläret så kommer styrelsen ta fram en verksamhetsplan och budget att jobba utifrån.

Det är väldigt glädjande att många redan hunnit svara på formuläret! Och det är väldigt roligt att så många är aktiva i Matrix-rummet och har många bra synpunkter, frågor och idéer.

Har du inte redan hunnit gå med i föreningen? Bli medlem nu! Det kostar bara 100 kr.