Ännu ett lyckat hackathon

Det blev ett riktigt lyckat hackathon 2 november. Vi blev 12 personer som deltog. Flera andra var anmälda men hade fått förhinder.

Vi planerade en rad olika uppgifter så man kunde ha saker att välja på: Mediakollen, bloggplattform, Mobilizon, omröstningsverktyg, landningssidor och lite annat.

Mediakollen

I slutändan blev det mest fokus på Mediakollen. Några saker hann färdigställas (men är ännu inte deployade) och andra är påbörjade men behöver mer utveckling.

Det hela började med en rätt lång diskussion med hur en ny förstasida skulle kunna se ut. Det är ingen lätt uppgift att få till så diskussionen var välbehövlig.

Parprogrammering i full gång
Bild: Parprogrammering i full gång.

En annan var att skapa en ny unik sida för varje nyhetspuff. Så att man kan klicka på den, få läsa en kort beskrivning/ingress och ta del av mer information. Fördelen är att då kan man dela vidare den länken i nyhetsbrev, chattar, sociala medier och andra plattformar.

Andra saker kodades på var att använda sig av Named-entity recognition för att kunna ta del av text i en artikel för att sedan hitta metadata, t.ex. vilka orter som nämns och vilka kategorier nyheten kan klassas som. Mycket blev klart för sig men det behövs mer utveckling för att integrera med Mediakollen.

Omröstningssystem

Vi hade en kamrat som gav sig på att koda ett omröstningssystem. Det är också en punkt som är med i verksamhetsplanen.

Tanken är att utveckla ett enkelt digitalt röstningsverktyg som föreningar kan använda för att rösta om på t.ex. årsmöten. Tanken är inte att göra ett fullfjädrat årsmötessystem som VoteIT eller Suffra utan ett enkelt system som bara hanterar omröstning. Det ska klara av att kunna rösta om sakfrågor samt personval.

Ännu är det bara i sin linda men om man är nyfiken på koden så kan man kika här. Man kan ju skapa en issue om man har tankar.

Landningssida för Spejset

Vi driftar ju en mastodoninstans på social.spejset.org. Att det blev social.spejset.org istället för spejset.org finns det en historisk förklaring till. Dessvärre så går det inte att byta domännamn med mastodon så det man startade med kommer man ha kvar. Men då har vi spejset.org som är helt oanvänd. Vad ska vi göra med den? Jo, en landningssida!

Så en kamrat kodade en enkel landning med info om mastodoninstansen och en länk dit.

Mat mat och fika

Vi kodade inte varenda minut. Det var också matlagning och matätning. Och så lite fika på det. Mycket trevligt!

Lökstekning är också viktigt
Lökstekning är också viktigt.

Presentation av Konstellationen

Tina och Judith från styrelsen presenterade föreningen i mer djup och berättade om vad för olika grejer vi gör. Bland annat om mastodoninstansen, om lemmy-instansen, om opinionsbildning mot massövervakningsförslaget Chat Control och om våra folkbildningsinsatser.

Tina och Judith smider planer och bildspel
Tina och Judith smider planer och bildspel.

De berättade också om den kommande studiecirkeln som äger rum i november och december.

Utvärdering

I slutet av dagen så utvärderade vi hackathonet. (Vi skickade ut ett formulär på mail också.) Folk var mycket nöjda. Man gillade att träffa likasinnade och umgås, att träffas fysiskt, att prata programmering och teknik och äta god mat.

Vi hittade saker man kan förbättra. T.ex. att man kan skicka ut inbjudan till codeberg (där vi har vår kod), bjuda in till Matrix-rummet (där vi snackade och delade länkar), att ta fram ännu tydligare färdiga arbetsuppgifter som man bara kan börja jobba med direkt och se om det kan finnas uppgifter i andra programmerinsspråk än python (som är det som används för Mediakollen).

AW-hackathon

En grej som togs upp på utvärderingen var att anordna AW-hackathons, alltså att man träffas efter jobbet på en vardag och hackar några timmar. Så det har vi nu bokat in två stycken!

Läs mer om AW-hackathons och anmäl dig här.

Det blev lite efterhäng med spel efter hackathonet också
Det blev lite efterhäng med spel efter hackathonet också.

Men om man inte programmerar?

Hackathonsen blir ju mest aktuella för de som kan programmera. (Men det går att bidra i diskussioner t.ex. och ha synpunkter och idéer på funktioner och design.) Men vi anordnar ju fler saker också. T.ex. anordnar vi studiecirkel i digitala verktyg för social förändring. Och vi planerar också att anordna en skrivarstuga där vi uppdaterar vår wiki med guider eller skriver artiklar på Wikipedia så som vi gjorde med GigWatch.

Låter det najs?

Låter det här som bra grejer? Bli gärna medlem eller skänk en slant.