Strejk på Karnevalskullen - Rollspelsworkshop med digital omröstning

Bild av Clem Onojeghuo.

När konservfabriken Pondus varslar om 300 uppsägningar i Skönköping blir det sociala trycket för högt i stadsdelen Karnevalskullen. De varslade arbetarna går ut i vild strejk och föreningslivet sluter upp. Du sitter i den hastigt sammankallade strejkkommittéen i ett möte som ordnats via Jitsi. Nu gäller det att fatta rätt beslut så att strejkkommittéen behåller det folkliga stödet, räddar jobben på Pondus och hanterar de andra agendor som kommer till uttryck under mötets gång.

Ett enkelt verktyg för att genomföra omröstningar i sakfrågor och personval hade varit ett bra bidrag till föreningslivet. Speciellt när exempelvis ett årsmöte ska genomföras digitalt. För att testa några olika verktyg genomfördes den 28 februari en rollspelsworkshop av Konstellationen. Deltagarna agerade strejkkommittée och i tre fiktiva situationer testade vi polls via Jitsi, personval samt preferenskoll via Loomio och personalval genom Cryptpad forms (dokumentation här). Samuel hade sen innan skapat python-script som möjliggör relativt anonyma omröstningar med Cryptpad forms. (Hör av dig om du vill göra om dem till javascript).

Alla verktygen funkade bra och skulle kunna fylla värdefulla syften i olika föreningar. Loomio skulle kunna användas mycket i föreningsarbete eftersom det bland annat kombinerar Slack-liknande diskussionstrådar med omröstningsverktyg med mera. Cryptpad fungerar bra även utan egen hosting eller prenumeration och i Jitsi går det snabbt och smidigt att göra en omröstning under ett videomöte vid behov. Under strejken i Skönköping kom samtliga verktyg till god användning.

Rollspelsformen var givande och underhållande att använda för att testa de olika verktygen. Jag upplevde den rollspelet både som skarpt läge och som en avslappnad form för att testa att använda de olika röstningslösningarna. Samma svettiga känsla som en alltid drabbas av när en digital lösning ska funka i praktiken infann sig, även om situationen var riskfri. Workshoptillfället blev lärorikt på ett annat sätt än en kurs eller att sätta sig in i verktyget på kammaren. Ett liknande upplägg skulle absolut kunna användas i ett annat sammanhang. Vi tenderar ju att minnas hur något känns bättre än någonting vi hört så rollspel för att testa och lära ut digitala verktyg, är en metod med stor potential. Speciellt i föreningslivet där målet är att aktiviteten ska vara fri och frivillig.

Rollspelsmanus

Röstning 1: Slut på vatten (Jitsi)

Det är sensommar och alla som har rätt till semester har börjat jobba igen. Sommaren regnade bort och nu är det jättevarmt. Matpriserna har skenat på flera stapelvaror. På Karnevalkullen i Skönköping är det trycket för högt. Den 15e augusti varslar Pondus, konservfabriken som är Skönköpings största arbetsgivare om uppsägning. 300 tjänster ska ersättas av konserveringsrobotar. I Karnevalkullen en stadsdel med ett aktivt föreningsliv bestämmer sig de anställda på Pondus för att gå ut i vild strejk. Orten sluter upp och det blir generalstrejk i Skönköping. Den allvarliga situationen till trots är stämningen god. På innergårdarna ordnas teater, folk grillar och fler barn än vanligt är ute och leker på gatorna eftersom bilarna står stilla. När strejkkommittéen samlas nås de av en nyhet. Skönköpings kommun har stängt av vattnet i ett försök att kväsa strejken.

Uppvärmningsomröstning: Pizza eller Thaimat på kvartersfesten, när folk har städat färdigt. Strejkkommitteen behöver bestämma vad som ska serveras.

Nilla Baker, skyddsombud och medlem i Kommunal har hastigt kallat till ett möte i Jitsi, hon har fått ny information som måste diskuteras med förtroenderådet. Det är svårt att ta in situationens allvar. Det känns som att ingen vet vad ni ska hålla på med men än så länge har ni de strejkande arbetarnas förtroende. Några av er är valda fackrepresentanter, några är stadsdelsmammor som jobbar för kommunen med att sprida samhällsinformation i era social nätverk, Abdi Abu Karim är ordförande i Bridgeklubben och talar därför för många äldre i Karnevalskullen. Ni har samlats för att Lotta Sputnik pratade med kommunalbasen. ”Jag jobbar på vattenverket” säger hon. ”Jag kan vrida på kranen, men då är det allvar. I så fall måste vi sätta upp barrikader vid vattentornet”. ”Ni hörde damen” säger Konny med sprucken röst. ”Det här är tillfället vi väntat på, nu eller aldrig kamrater”. ”Sakta i backarna” svarar Abu Karim, ”vi vill inte ha bråk”. Diskussionen är i ett låst läge. Beta, en ingenjörsstudent som bor på orten kommer med förslaget att ni ska använda polls i Jitsi för att ta ett beslut.

 • Ska ni slå på vattnet?
 • Ska ni inte slå på vattnet?
 • Finns det någon annan lösning?

Röstning 2: Strejken sprider sig (Cryptpad)

Temperaturen har passerat 35 och det är inte ens sommarens varmaste dag. Det är dags för dagens avstämning på Jitsi. Förhandlingarna med Pondus går trögt och ni har en lång lista med praktiska frågor att koordinera. Plötsligt syns ett obekannt ansikte i rutan. ”Grüss Gott” hälsar en okänd karl på tyska. ”I am Detlef Meier, representative of IG Metall in Lübeck. We will join your strike” säger han. ”OP-Sec!” ropar Beta för döva öron “Vem har läckt länken!?”. Lotta Sputnik översätter. Detlef Meier bjuder in en person att resa till Tyskland och en fackföreningskongress där för att förklara läget. Konny vill gärna åka och vara strejkens ansikte utåt, Beta invänder vilket ogillas av Konny.

Finns det fler som vill åka?

Personval är känsliga. Använd Crytpad för att sätta upp en anonym omröstning.

Röstning 3: Pondus kryper till korset (Loomio)

Pondus konserveringsrobotar har drabbats av ett virus och hallucinerar ohjälpligt. Pondus VD har hamnat i blåsväder efter att ha gråtit ut i Aftonbladet och skyllt virusepedimin på de strejkande arbetarna. Pondus styrelse har tagit beslut om att sätta sig vid förhandlingsbordet och få slut på strejken.

Nilla Baker vill rädda jobben medans Beta och Konny inte nöjer sig med mindre än fullt socialt övertagande av Pondus. Ni behöver formulera en lista med krav på Pondus och bestämma vilka krav som ska vara prioriterade och vilka krav som går att förhandla bort. Vilket stöd har respektive förslag?

Några förslag:

 • Inga uppsägningar
 • Facket tar över Pondus
 • Ny lekplats på Karnevalskullen

Använd omröstningsverktygen i Loomio för att formulera en kravlista gentemot Pondus och ta beslut om vilka krav ni ska gå fram med och vilka av dessa krav som är förhandlingsbara.

Förslag på roller

 • Nilla Baker (hon/henne) – Medlem i Fackförbundet, skyddsombud
 • Adi Abu Karim (han/honom) – Pensionerad botaniker och engagerad i Bridgeklubben
 • Lotta Sputnik (hon/henne) – Arbetar på reningsverket
 • Konny (han/honom) – Podd-kändis
 • Beta ([Samuel] hen/henom) – Ingenjörsstudent, föreningsnörd och open-source ambassadör.