Ett annat internet är möjligt

Det finns ett stort intresse för mer decentralisering på nätet. Fediverse och protokollet ActivityPub har fått stort genomslag senaste åren. Det finns en uppsjö av andra initiativ som utforskar decentralisering (ScuttleButt, Nostr och Movim för att nämna några).

Men det har också uppstått rörelser som IndieWeb, ett community som förespråkar att fler hostar sina egna servrar och äger sina egna domännamn och förepråkar protokoll som webmentions och microformats för att skapa sociala kopplingar för att erbjuda ett alternativ till Big Tech sociala medier.

I den andan har en av Konstellationens medlemmar, Jesper, utvecklat gnistor.se. Vi intervjuar honom här.

Jesper
Bild: Jesper, skaparen av gnistor.se

Kan du kort förklara vad gnistor.se är

Gnistor.se är en liten webbsida som listar öppna arrangemang från vad som skulle kunna beskrivas som en svensk progressiv folkrörelse. Det vill säga allt från miljöorganisationer, aktivistnätverk, sociala center till studieförbund och fackföreningar.

Men gnistor.se är också en källa som vem som helst kan aggregera via t.ex. RSS, JSON eller ICS. Idag finns gnistor bland annat på Flamman.se och i appen Radio Noden.

Flamman
Bild: Skärmdump av Flamman.se som visar kalender från gnistor.se

Vad hoppas du uppnå med gnistor.se? Vad för funktion fyller det?

Om jag skall vara ärlig började det med att jag själv kände ett behov av något som Gnistor.se. Efter flera års frånvaro från sociala medier upplevde jag att det var svårt att får reda på vad som hände i min närhet som jag kunde engagera mig i. Vilket passiviserade mig politiskt, trots att jag varit aktiv i över 20 år.

Och om jag väl hittade något var det ofta omöjligt att sprida vidare informationen för att mobilsera familj och vänner. På grund av att informationen var instängd i olika plattformar.

Målet med gnistor.se är helt enkelt att underlätta för mer politiskt engagemang.

Vad för tekniska val gjorde du när du utvecklade gnistor.se och varför?

Jag har den senaste tiden intressant mig för small internet-rörelsen. Så jag ville skapa något enkelt som skulle kunna hostas typ var som helst, vara enkelt att kopiera och vara typ helt säkert mot överbelastningsattacker.

Eftersom källan för information helt består av text valde jag att skapa en statisk webbsida med hjälp av Hugo. Och istället för en databas bara lagra informationen i textfiler strukturerade i markdown.

Projektet är helt öppet och all innehållshantering sköts via git.

Vad fler initiativ skulle du vilja se när det handlar om events utanför Big Tech sociala medier?

Öppna plattformar där arrangörer kan lägga upp egna events vore ju fantastiskt. Personligen saknar jag en kalender för konserter och musikfester i min stad.

För någon som vill komma bort från, eller bli mindre beroende av Big Tech, vad är dina främsta tips så att man fortfarande kan ha en social gemenskap på nätet?

Som läget ser ut idag önskar jag att låta tusen blommor blomma. Alla initiativ är välkomna och man bör inte heller vara rädd för att misslyckas. En allmän experimentlusta helt enkelt, där man kastar saker mot en vägg och ser vad som fastnar.

I bästa fall upptäcker vi något helt nytt som vi inte ens visste att vi saknade!