Enkät till riksdagspartierna och nytt läckt förslag om Chat Control

Nytt läckt förslag om Chat Control. Regeringar behöver ha tydliggjort sin ställning 23 september. Kamratdataföreningen Konstellationen har skickat ut en enkät med frågor om Chat Control till riksdagspartierna.

Enligt den tyska piratpartisten Patrick Breyer finns det ett nytt läckt förslag om Chat Control:

On Monday a new version of the globally unprecedented EU bill aimed at searching all private messages and chats for suspicious content (so-called chat control or child sexual abuse regulation) was circulated and leaked by POLITICO soon after. According to the latest proposal providers would be free whether or not to use ‘artificial intelligence’ to classify unknown images and text chats as ‘suspicious’. However they would be obliged to search all chats for known illegal content and report them, even at the cost of breaking secure end-to-end messenger encryption. The EU governments are to position themselves on the proposal by 23 September, and the EU interior ministers are to endorse it on 10 October.

Varje regeringarna i EU-länderna måste alltid ha tydliggjort sin position tills 23 september enligt Patrick Breyer. Journalisten Emanuel Karlsten skrev i förra veckan om att Ungern jobbar på ett nytt förslag.

Frågan var uppe på Justitieutskottets möte 18 juni. C och SD anmälde där avvikande mening men inte V och MP vilket orsakade förvirring eftersom V och MP tidigare uttryckt motstånd. Inför EU-valet hade V, C och MP uttryckt tydligast motstånd mot Chat Control både i Sverige och i EU-parlamentet, något som vi rapporterade om då. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sedan sagt att de gjorde fel på Justitieutskottets möte och skulle ha anmält avvikande mening och är fortsatt mot Chat Control. De är också kritiska till att regeringen stressade fram processen. Niels Paarup-Petersen (C) var också kritisk till att regeringen kom med förslaget till “sittande bord”. Det vill säga att utskottet hade inte fått förslaget innan och haft tid att sätta sig in i det.

Enkät till riksdagspartierna om Chat Control

Det är snårigt med turerna kring Chat Control. Och partier agerar olika på olika nivåer. Exempelvis så har EU-parlamentariker från både Liberalernas och Moderaterna uttryckt kritik mot Chat Control. Och som vi såg i juni kunde partier göra missar för att de inte var förberedda.

Därför har vi i Kamratdataföreningen Konstellationen skickat ut en enkät med frågor om Chat Control, övervakning och personlig integritet till riksdagspartierna så att de kan tydliggöra vad de som partier har för hållning. Vi har satt deadline för svaren till 18 september men kan behöva publicera tidigare om frågan kommer upp i riksdagen innan dess. Flera partier har redan svarat, andra har sagt att de kommer svara medan vissa ännu inte har svarat alls.

Frågorna är följande:


Fråga 1

Bakgrund:

I maj 2022 lade EU-kommissionär Ylva Johansson fram förslaget som i folkmun kallas Chat Control 2.0. Förslaget är tänkt att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn och sådant material (CSAM-material). Förslaget har fått kritik för att förslaget är framtaget på felaktiga antaganden kring hur meddelande­tjänster fungerar rent tekniskt och att det underminerar möjlighet till säker kommunikation.

Fråga: Är ni motståndare till EU-kommissionens förslag som kallas Chat Control 2.0?


Fråga 2

Bakgrund:

I november 2023 röstade EU-parlamentet för ett rejält reviderat förslag. Förslaget innebär bland annat att det måste finnas en misstanke om brott och totalsträckskrypterade chattar skulle undantas från skanning. Det mest kritiserade delarna av Chat Control 2.0 togs alltså bort, som masskanning av hela tjänster.

Alla partigrupper i EU-parlamentet röstade för förslaget. Även alla svenska ledamöter röstade för förslaget.

Fråga: Står ni bakom EU-parlamentets kompromissförslag?


Fråga 3

Bakgrund:

En stor diskussion om Chat Control har handlat om att användares all kommunikation ska övervakas hos en tjänst om tjänsten får en spårningsorder mot sig, även om det inte finns brottsmisstanke mot den enskilda användaren. Effekten skulle bli att om t.ex. Facebook får en spårningsorder riktad mot sig ska alla användares kommunikation skannas, även privata chattmeddelanden mellan två personer som inte är misstänkta för brott.

Fråga: Tycker ni att övervakning och skanning bara ska vara riktad mot misstänkta, och inte generell mot alla användare?


Fråga 4

Bakgrund:

Många kritiker har lyft problemet att skanningen även skulle omfatta totalsträckskrypterad kommunikation, alltså kommunikation där bara de som kommunicerar kan se kommunikationen i klartext. (Inte ens servrarna som används kan läsa innehållet i totalsträckskrypterad kommunikation.) Exempel på appar som använder totaltsträckskryptering är Signal, WhatsApp eller iMessage. För att man ska kunna skanna sådan kommunikation måste krypteringen kringås, t.ex. genom att apptillverkarna tvingas att installera bakdörrar i apparna så att kommunikationen skannas innan den krypteras och skickas iväg (så kallad klientside-skanning).

Fråga: Tycker ni att totalsträckskrypterad kommunikation ska fortsätta vara tillåten och att man inte ska tvinga tjänster eller appar att kringå krypteringen?


Fråga 5

Bakgrund:

När Belgien hade ordförandeskapet i EU tog de fram ett kompromissförslag av Chat Control. En del av förslaget var att totalsträckskrypterade appar skulle skannas innan kryptering skedde, så kallad klientside-skanning. Användare skulle informeras om detta men om de sade nej så skulle appen vara stort obrukbar för en stor del av kommunikation, som delning av bilder, videor och länkar. Kritiker till Chat Control menade att Belgiens förslag i stort var samma massövervakningsförslag som EU-kommissionens ursprungsförslag.

Frågan var uppe på Justitieutskottets möte i riksdagen 18 juni. Det handlade om huruvida Sverige skulle stå bakom Belgiens kompromissförslag.

C och SD anmälde avvikande mening på mötet men efter mötet uttryckte V och MP att de också skulle ha gjort det. Inför EU-valet kampanjade flera partier för att stoppa Chat Control. Det blev alltså otydligt vad egentligen alla partier stod i frågan.

Fråga: Om Belgiens kompromissförslag (eller väldigt snarlikt förslag) skulle komma upp igen i EU-parlamentet, riksdag eller regering, skulle ni säga nej till förslaget?


Fråga 6

Bakgrund:

Många delar kring Chat Control är tekniska. Men i slutändan handlar det om synen på privat kommunikation och personlig integritet.

Fråga: Anser ni att privat kommunikation är (eller bör vara) en mänsklig rättighet?


Fråga 7

Bakgrund:

Många kritiker har uttryckt oro över att Chat Control skulle innebära inrättande av en övervakningsapparat som sedan skulle kunna användas för att skanna efter mer innehåll än CSAM-material. Begränsningen att söka efter CSAM-material är bara juridisk och politisk, inte teknisk. Man är orolig för ett sluttande plan där man först skannar efter CSAM-material för att senare utöka till att söka efter mer brottsligt material.

Fråga: Anser ni att det finns en risk/sannolikhet för ett sluttande plan med Chat Control så att mer än CSAM-material skannas efter i framtiden?


Uppmana partierna att tydliggöra sin position

Vi hoppas att alla partier svarar på enkäten oavsett hur man ser på Chat Control och övervakning. Svenska folket förtjänar en tydlighet från partierna.

Maila gärna en eller flera av de svenska EU-parlamentarikerna eller något av riksdagspartierna och fråga om deras position.

Vill du lära dig mer om frågan? Besök då kampanjsajten chatcontrol.se.